Guidningar

Behövs betesdjuren?

Betesdjuren är växternas största hot samtidigt är betesdjuren nödvändiga för samma växts existens. Hur går det ihop? Under vandringen tittar vi på: Vilka växter finns var och varför just där? Hur försvarar sig växterna mot betesdjuren? Hur samspelar växterna och betesdjuren? Vad händer med växterna när betesdjuren försvinner och vad händer när betet återtas?

Under vandringen i hasselskogen möter vi olika naturtyper och växter som vi resonerar kring. Vi tittar också på ohävdad mark och restaurerad mark i olika stadier.

Terrängen är plan men det finns en del stenar och stubbar. Vi klättrar också över någon stenmur. Bra skor rekommenderas.

Alternativ om det blir riktigt ruskigt väder är en föreläsning "Mitt liv som fåraherde" om får, skinn och ull. Föreläsningen är inomhus.

Tidsåtgång: ca 2,5-3 timmar Starttid kl 10.00 Pris: Datum 2020: Erbjuds till sällskap, kontakta mig för prisuppgift och bokning


Pannlampsvandring

Spännande vandring med pannlampa i mittlandtsskogen. Bland annat går vi till "salamandersjön" som är barnkammare för både salamander och grodor.

Samling på Mittlandtsgården, Törnbottenvägen, för samåkning.Tidsåtgång 45-60 minuter. Oömma kläder efter väder.

21 mars kl 19.00 9 april kl 21.00


Lammsafari

”Mormor! Jag har aldrig klappat ett lamm, ett riktigt lamm!” sa den överlyckliga pojken som följde med oss ut i fårhagen.

Corona-anpassad lammsafari Samling Mittlandtsgården, Törnbottenvägen. Gemensam avfärd i egna bilar till fårhagen där du får träffa lamm, kolla livet i dammen och bland nässlorna. Onsdagar och Torsdagar kl 11.00. Tidsåtgång ca 1 timme. Förboka för garanterad plats!

Onsdagar och torsdagar i juli 2020


Go’-turen

informationdag fårproduktion

Guide hämtas på angiven plats

Besök på Mittlandtsgården där vi träffar får, höns och katter. Vi tittar på Ölands enda bågväxthusstall och gårdsbutik, där guiden berättar om livet med får, och en introduktion till skinn, ull och garn.

Vi gör också ett stopp i Hönstorps Naturreservat, en av gårdens betesmarker. Här tittar vi bland annat på en damm med salamander.

Guide lämnas vid startpunkten

Tidsåtgång: ca 3 timmar


Na-turen

informationdag i den Öländska naturen.

Guide hämtas på angiven plats.

Öland bjuder på en stor variation i natur. Här gör vi några djupdykningar i ett par olika naturtyper. Välj mellan:


Kriget i Hagen
Mittlandets hasselskog är unik, inte bara för Sverige utan även på internationellt plan. På sommaren letar sig ljuset ner mellan bladen och bildar en magisk miljö där många svampar och insekter trivs. På turen stöter vi också på betande får. Något ojämnt underlag och någon stätta, bra skor rekommenderas.


Stora Alvaret
Upplev vidden och låt dig fascineras av en värld där blommor och insekter utvecklat olika metoder att klara de extrema klimatförutsättningar som råder på alvaret. Lätt underlag.


Ölands Sjömarker
Hela Öland lutar mot öster och fortsätter på många platser rakt ut i havet. De välhävdade markerna gör dem särskilt lämpliga för många häckande sjöfåglar. Påverkan från havet gör också att vi hittar många spännande blomarter som tål saltstänk, bete och hård vind. Lätt underlag, eventuellt någon stätta.

Medhavd fika intas på lämplig plats

Guide släpps av vid startpunkt

Tidsåtgång: ca 3 timmar inklusive fika.


Kul-turen

Guidad tur på Öland med tonvikt på kultur

Guide hämtas på angiven plats.

Guidad promenad i miljöer med spännande historia. Öland har haft många storhetstider där det finns möjlighet till djupdykning på några platser på mellersta Öland. Nedan finns fyra förslag:


Gråborg, Ölands största fornborg
Guidad promenad runt borgen och en av Ölands minsta byar, Borg. Ca 2,5 timmar. Lätt terräng.


Gamla Skogsby
Vi blir avsläppta längs vägen och går genom en del av den magiska mittlandsskogen till Gamla Skogsby. På vägen passerar vi en löväng som hävdas med manuella metoder. I Gamla Skogsby tittar vi på ett av Europas största järnåldershus. Bussen hämtar vid Station Linné. Ganska lätt terräng med några stättor.


Sandby Borg
Massakern vid Sandby borg har fått en del uppseende i media. Nu har du själv chansen att komma till platsen och höra en del om den hemska och spännande historien. På vägen passerar vi också något gravfält där vi gör ett kortare stopp. Lätt terräng.

Medhavd fika intas vid lämpligt tillfälle

Guiden släpps av vid startpunkten

Tidsåtgång: ca 3 timmar inklusive fika.